Friday, November 20, 2009

N i e P e h a l P l a k ?


nota ringkas : sblm membaca anda mstilah menggunakan imaginasi anda semaksimum mungkin utk mndpt mnfaat dari cerita ini. silakan membace :)

mengapakah remaja ini termenung sedemikian, tahukah anda mengapa? apakah yang sedang beliau hadapi. Mungkinkah masalah awek? masalah kewangan? masalah keluarge? keadaan ini menimbulkan tanda tanya kepada sume orang disekeliling terutamanya kepada upin dan ipin yang selalu bermain-main di depan rumah beliau.

sebelum itu, ini serba sedikit maklumat tentang remaja berkenaan.

nama beliau Valenotty Rossi(bkn nama sbnr), seorang dispatch,hobi lumbe haram, poyo xterkate, 3 suku, bongok, biol, vavi, dan sebagainya....



ini sedutan perbualan beliau dengan upin ipin.

upin ipin : abg, abg, abg !
valenotty Rossi : hah! Pehal?
upin : abg buat pe tu?
ipin : ha'ah, buat pe ?
valenotty Rossi : korang rse ak tgh buat ape?
upin : abg tgh termenung la......
ipin : ha'ah betul,betul, betul !
valenotty Rossi : .......... bis tu?
upin : abg ade mslah ke? ctew la?
ipin : ha'ah ctew la. psl awek ke?
valenotty Rossi : awek mne plak?
upin : abg nk dgr ctw x?
valenotty Rossi : hah. ( srh ak ctw pastu dy lak nk ctw) ape?
upin : abg knl x kwn kterang yg chinese look yang sexy tuh?
ipin : ha'ah yg pendek2 rendang tuh.
valenotty Rossi : mei mei kew?
upin : bkn, srg lagi.
ipin : ha'ah lagi srg.
valenotty Rossi : errr, sape la plak?
upin : ala yg kterang pnggl cik embun tu.
ipin : betol, betol, betol.
valenotty Rossi : berani betol korang ye. korang xtau ke cik Mbun tu ade bonzer?
upin : bonzer?
ipin : ape? sape?
valenotty Rossi : korang perasan x org yg salu lambung2 cik Mbun tuh? yg naik rxz tuh.
upin : abg bonzer tu shomel je, salu senyum. xnmpak cm ganas pon.
ipin : ha'ah betol, betol, betol
valenotty Rossi : tu r korang mne tau? tu cume luaran je dalaman mane korang tau.
upin : abg tpkan dorang tu nmpak sweet je together.
ipin : ha'ah, sweeeet sgt.
valenotty Rossi : hahah, mmg la mane la abg bonzer tu xsyg sgt kt dy, da la comel,gedik2 manja, sora sedap pndai nyanyi plak, mmg la kena la.. bonzer ni kaki Karock sejati.
upin : wah. tp ape kne mengena ngn kterang.
ipin : ha'ah ape kne mngene.
valenotty Rossi : abg cume nk pesan jgn cube2 nk kcau cik Mbun tuh. klu x tau la akibatnye.
upin : cm siyes je bnyinye?
ipin : ape akibatnye?
valenotty Rossi : korang nak yang mane 2 strokke or 4 strokke?
upin : 2strokke cner?
ipin : 4strokke cner?
valenotty Rossi : nie yg abg bonzer penah bgtau abg " 2 strokke tu ni dua2 belah tangan ni ak bagi, 4strokke dua2 belah tangan ngn dua2 belah kaki ak bagi... mane ko nak, AKU PAILANG tau! PAILANG !". korang jgn main2.
upin : bahaye nie. xbrani la kterang nk kcau dh.
ipin : ha'ah bahaye.
Valenotty Rossi : abg, pesan je.
upin : berbalik kpd cerita asl. asl abg termenung.
ipin : ha'ah xpham la.
valenotty Rossi : npe lak nak tau. sbuk je.
upin : kterang rsau la tgk abg cmnie.
ipin : ha'ah mcm jeyvon tua kemurungan jew.
valenotty Rossi : abg kalah bet ngn VoB Veybond.
upin : abg kalah ape?
ipin : ha'ah kalah ape?
valenotty Rossi : kalah race la. tergadai la moto tu tuh.
upin : tp tp tp, tu bkn moto bonzer ke?
ipin : ha'ah tu kan moto bonzer?
valenotty Rossi : tu la mslahnye skg. PAILANG ko tau PAILANG! . makan strokke la ak jwbnye.
upin : mcm mne bole kalah? VoB Veybond tu kan terlbh sihat dan rabun.
ipin : ha'ah, lagi pn abg kan keceding jew, lebih aerodinamis, dy kan bsr n berat gaya hiphop.
valenotty Rossi : tu la psl, secara teorinye mmg xde mslah nk mng. tp malangny dy pilih tempat race strategis gle, gle!.
upin : haah, kat mne?
ipin : kat mane?
valenotty Rossi : dy pilih track trun dari bukit sape smpai bwh dlu. mmg slack r. walaupn abg da aerodinamis, ttp xdpt lawan kelebihan yg dy ad, berat yg dy miliki + kuase dy tarikan gravity bumi mmberi dy extra advantage utk mncpai maximum velocity....
upin : abg ckp ape nie? xfaham.
ipin : ha'ah kat skola kterang blaja science in English, PPSMI bro.
valenotty Rossi : sng ctew dy berat, smpai bwh cpt. membolehkan dy menjuarai kejohanan tersebut.
upin : ooo. habes cmne?
ipin : ha'ah cmne? pailang tau pailang. hehe
valenotty Rossi : entah la, kne rematch la blk. n kali ni perlukan strategi. abg perlu dptkan blk moto bonzer.

dgn x semena2 kedengaran "PADLE POP, PADLE POP, SUPER DUPER YUMMY.. PADLE POP, PADLE POP, SUPER DUPER YUMMY..." maka berlari lah upin dan ipin kearah bunyi berkenaan,tetapi yang jelas kelihatan penjual ais krim berkenaan... mngenakan selendang bercorakkan padle pop. maka, terdetik dalam hati kecil remaja berkenaan.. penjual ini sememangnya serius dalam business beliau dan selendang berkenaan mngkin adalah salah satu dari strategi pemasaran beliau. semoga beliau berjaya dalam hidup. remaja mengakhiri kata2 dgn tersnyum bersndrian di tangga sambil ngadap langit. (tuhan makbulkan la doa2 ku.amin)

2 hari kemudian

valenotty rossi pn rematch semula dgn VoB VayBond bagi mengembalikan maruah yg sudah tercalar dan untuk menebus kembali motor RXZ milik bonzer. kali ini berbekalkan motor KIPs berplat JDH yg br di rembat, valenotty rossi kini lebih bersemangat utk menang. kali ini race tersebut di adakan di kawasan padang pasir diwaktu tengah hari panas terik. strategi valenotty rossi adalah utk menggunakan sunglas yg baru dibeli beliau dmna membolehkan beliau excel dalam race berkenaan, manakala Vob VayBond akn menghadapi mslah vision kerana kerabunan beliau dan size beliau yg besar menyebabkan beliau akan berpeluh dgn kuat, membasahi pakaian beliau dan menambah berat yang akan menyebabkan moto beliau sukar bergerak sebab tayar tengelam dalam pasir. Dengan strategi yg telah dipasang akhirnya Valenotty Rossi akhirnya menjuarai race tersebut dan meraih kembali maruah dan motor bonzer. inilah kali terakhir beliau race.

1 tahun kemudian.

beliau bersara dari dunia lumba haram buat selamanya. futher study di peringkat degree. bwk kete. cuba menjadi insan berguna utk diri,keluarga,kawan2 dan masyarakat. yang penting beliau hepi.

HAPPY ENDING. bye. :))

>suka suki hati Aku<

2 comments:

paeh said...

haha... siot aje citer ko... bes2... haha... wat lagi citer bes2

Muhamad Afham Bin Roslan said...

ctew terbaru bakal muncul.. tnggu ketibaanya.. ak tgh generate ideas~